Ga ťťn regel verder Geregistreerd copyright by A. Emmes, Utrecht 2003. Alleen deze tekst
 Ga naar de homepage.  Ga naar de algemene trefwoordelijst. Hele bladzijde of verander alleen het gele menu

Ga ťťn pijl terug E-27 Dieet lijkt achteruitgang MS flink te kunnen vertragen!
Dr. ir. Reindert Graaff

Ruim twee jaar geleden is bij mij de diagnose MS gesteld. Een kennis die zelf ook MS heeft, maakte mij attent op een boek van de Amerikaanse neuroloog Roy Swank, die al meer dan 50 jaar een dieet aan MS-patiŽnten voorschrijft dat laag aan verzadigde vetten is. Het boek bevat dieet- aanwijzingen voor MS-patiŽnten. Wat ik belangrijker vond, is dat het boek de resultaten ervan vermeldt: een sterk verminderde neurologische achteruitgang van patiŽnten die dat dieet over maximaal 34 jaar hebben gevolgd. Verder verwijst het naar Swank's wetenschappelijke publicaties hierover.

Omdat ik werk aan een medische faculteit, is dat voor mij de aanleiding geweest om de artikelen van Swank zelf te gaan lezen en om ook naar andere publicaties over de relatie tussen MS en voeding te gaan zoeken, in het bijzonder omtrent vetzuren. De vraag die ik wilde beantwoorden, is:

Wat is er bekend in de wetenschappelijke literatuur over wat ik nu kan doen om ertoe bij te dragen dat de progressie van mijn ziekte zo gering mogelijk is?

Door mijn dieet ben ik flink afgevallen en ben nu op mijn ideale gewicht. Mijn klachten zijn minder geworden. Soms schommelt het wat. Ik werk 100%. Mijn website kun je vinden via: members.lycos.nl/reindert_graaff/ of ms-dieet.cjb.net ; mijn reactie
Iet Dernee

Ik vind het heerlijk als mensen die een luisterend oor zoeken me bellen. Tel 0527-614126.

Meer over het Evers-dieet vindt U hier en U kunt Iet Dernee bellen.

De veteranen van MS-land

Je hoort zo zelden iets over de mensen die zich in het verleden met hart en ziel hebben ingezet voor alle mensen die moeten leven met MS. Zij legden de wortels waarmee we ons kunnen voeden met erkenning, informatie, ervaringskennis, en soms zelfs wijsheid, zij vochten voor onze waardigheid en emancipatie, de beschikbaarheid van voorlichting en voorzieningen.
Wat hebben die veteranen te vertellen? Deze keer de schijnwerper op Iet Dernee, ervaringsdeskundige bij uitstek.

Geschiedenis van Iet Dernee in het kort:
Ze heeft het helpen van anderen tot haar levenswerk gemaakt, 50 jaar geleden al. Samen met o.a. de inmiddels ook bejaarde Jan Wannee richtte ze "Uw richtlijn" op, om voorlichting te geven over de visie van Dr. Evers (Evers-dieet), een gezonde leefwijze en om mensen met MS met elkaar in contact te brengen in een gezellige en positieve sfeer met altijd als doel om elkaar te inspireren. Ze organiseerde vele ontmoetingsdagen.
Daarnaast organiseerde ze reizen naar de Everskliniek in Duitsland en kreeg het voorelkaar dat een aantal verzekeringen het verblijf daar erkenden en (deels) vergoedden.

In 1987 ging 'Uw Richtlijn' samen met de 'Landelijke Belangen Vereniging voor MS' en werd ze de inspirerende kracht achter de werkgroep Alternatieve Geneeswijzen. Toen de Belangenvereniging begin jaren 90 samen ging met de Oude Haagse MS-stichting, werd Iet het eerste ere-lid van de nieuwe club. Vervolgens werd ze er tot haar grote verdriet vrijwel dood gezwegen.

Onlangs is Iet Dernee 86 jaar geworden. Ze heeft nu al 59 jaar MS. Dus op een mooie winterdag, in een geleende auto naar Emmeloord getogen om Iet opnieuw te ontmoeten en uit het vergeetboek te halen.

Onlangs 86 jaar geworden en 59 jaar MS
Dat zou je niet zeggen als je haar ontmoet, sprankelend van ondeugende binnenpretjes, vol belangstelling, betrokken, warm en charmant. Ze combineert dat met een verfrissende bescheidenheid. Als je wilt weten hoe het met haar gaat, zal ze zeker nooit over haar eigen kwalen beginnen, maar je vertellen over leuke ontmoetingen die ze heeft meegemaakt, of jou een vraag stellen. Iet heeft die fantastische wijsheid verworven om de mens vanzelfsprekend in het middelpunt van de aandacht te plaatsen.

"Ik vind het nog steeds heerlijk als mensen me bellen (tel 0527-614126)," antwoordt ze, "Alleen gebeurt dat niet zo vaak meer sinds "Den Haag" mijn telefoonnummer niet meer afdrukt. Nee hoor daar voel ik me niet te oud voor. Ik zit toch meestal thuis en heb tijd genoeg.

Het is zo belangrijk dat mensen hun verhaal kwijt kunnen, dat er een luisterend oor is. Dat er een plek is waar mensen hoop kunnen vinden, en nieuwe moed. Ik vind het nog altijd verdrietig dat die landelijke contactdagen van Uw Richtlijn en later de werkgroep Alternatief er niet meer zijn. Het gaat toch om contact. Contact is zo belangrijk, er zijn zoveel mensen eenzaam. Ik krijg soms telefoontjes van mensen van vroeger, dan beginnen ze weer over hoe gezellig die dagen waren en dat ze het contact missen."

Al jaren lang luistert Iet naar onze verhalen met een open accepterend oor, sprankelend van levenslust.
Ze weet veel over hoe allerlei mensen baat hebben gevonden bij een gezonde leefwijze, zonder ooit haar visie op te dringen. Vooral het menselijk contact, elkaar ontmoeten en inspireren, ervaringen uitwisselen, stond en staat nog steeds, hoog in haar vaandel. Ik herinner me nog met veel plezier de vele landelijke ontmoetingsdagen, waarbij ze altijd zorgde dat er een gezonde lunch werd geserveerd en vond daar sponsors voor, nog voordat het woord sponsor hier ingeburgerd raakte.

"Ja hoor, ik volg het Dr. Evers-dieet nog steeds. Ik heb het altijd betreurd dat ik in die moeilijke periode zo wanhopig en negatief was, dat ik alles liet waaien, ook het Evers-dieet waar ik zoveel baat bij had gevonden. Ik ben toen heel erg achteruit gegaan en ik geloof nog steeds dat als ik het toen had volgehouden , ik er nu beter voor zou hebben gestaan. Maar ja... Ik ben blij dat ik nu wel positief in het leven sta en andere kan helpen om moed te houden."

"Geloof jij in God? Denk jij dat MS met spiritualiteit te maken heeft?" vraagt Iet me en kijkt me een beetje verlegen aan. "Geloof jij dat het iets 'karmisch' is?
Iet leeft in een dialoog en pas nadat ik heb geantwoord en haar vraag wat ze met die vraag bedoelt, vraagt ze: "Dat het een soort les, of uitdaging is om een beter mens te worden, om bewuster te gaan leven? Vroeger was ik altijd druk en rende ik het leven ook voorbij. Ik bedoel dat je leert om de kleine dingen te waarderen door de tijd te nemen om ervan te genieten, echt te genieten, om je leven meer diepgang te geven? Ik heb veel fouten gemaakt in mijn leven. We hadden vroeger een mooie kledingzaak en ik was erg op het uiterlijk gericht, dat vind ik nog wel belangrijk maar toch anders. Dat je leert om het leven te aanvaarden en te waarderen, om het positief te bekijken. Ik bedoel dat niet zweverig, maar gewoon praktisch. Dat je iets vriendelijks zegt en voelt en niet gaat zitten klagen. Dat je er bent. Het gaat toch om het contact.
Anneke Emmes (jan 2003).    reactie of U kunt Iet Dernee bellen (tel 0527-614126).
Ervaring met het Eversdieet (13-11-2001)
Ik ben sinds maart informatie over MS aan het lezen en weet sinds 4 juli dat ik MS heb. Na veel lezen en goed op mijn lichaam gelet te hebben kwam ik voor mijzelf tot de conclusie dat de klachten veel met mijn eetpatroon te maken hadden.
Ben toen op zoek gegaan naar een goed dieet en kwam via dr. Vogel terecht bij het Evers dieet, (Duitse website: www.dr-evers.de) en dat beviel mij uitstekend.
De verschijnselen van een schub van begin maart waren nog niet weg toen de volgende zich aankondigde in de eerste week van juli, ben toen met het dieet begonnen en ik voelde de schub wegebben, dit was voor mij het bewijs dat het Evers dieet echt helpt. Weet je waar het alleen al de moeite waard voor is, de extreme vermoeidheid gaat weg en je krijg weer energie dus je leven word weer heel wat aangenamer.
Ik volg nu alleen het dieet, de koude baden nog niet maar douche al heel lang onder lauw water, want van warm water kreeg ik nog meer jeuk dan ik soms al had.
Over Iet Dernee had ik nog nooit iets over gelezen of gehoord.
Groetjes Els.... . reactie
Hier is nog plaats voor uw ervaring