Ga ťťn regel verder Copyright by A. Emmes, Utrecht 2001. Alleen deze tekst
 Ga naar de homepage. Ga naar de algemene trefwoordelijst. Hele bladzijde of verander alleen het gele menu

Ga ťťn pijl verder Ga ťťn pijl terug Personen, die me door de jaren heen inspireerden.

Hunter Patch Adams is zelf arts. Hij wilde werken vanuit zijn hart. Hij ziet vertrouwen, respect, en liefdevolle commicatie en ook humor, als de basis voor ieder helingsproces. Hij is de grote inspirator van o.a. de clini-clowns Vaak heeft humor iets dat een mens kan bevrijden, en hem vrij kan zetten om ergens daarna weer wat frisser tegenaan te kijken.
Hunter Patch Adams stoorde zich erg aan de afstandelijke klinische, en zakelijke sfeer, die de Amerikaanse medische sector beheerst. Hij richte een gratis gezondheids-leefgemeenschap op waar mensen, zowel patiŽnten als de hulpverleners zichzelf kunnen helen. Zijn leven is verfilmd met Robin Williams in de hoofdrol. Die film is op video gezet en buitengewoon inspirerend en ontroerend. Hij schreef zelf een boek over zijn ideeŽn. (boek / video)
Het nadeel van de medische sector is vaak dat het allemaal zo benauwend serieus is. MS heet een ernstige, serieuse ziekte te zijn, en dat is ůůk waar, toch kan een mens als hij MS heeft, moeilijk de rest van zijn leven met een soort grafgezicht rondlopen. Vandaar dat er aan deze website deze bladzijde over humor is verbonden. Alle bijdragen over leuke, en lieve en grappige voorvallen zijn van harte welkom in deze website.
Mijn Humor Bijdrage:Sri Aurobindo en The Mother
Sri Aurobindo werd in de 19e eeuw geboren, en was al op leeftijd toen hij samen moet zijn trouwe Franse volgelinge "the Mother" een Ashram in Pondicherry, Tamil Nadu, vestigde. The Mother beschikte over een meer Westers organisatie vermogen. De Ashram is van meet af aan on-Indiaas goed georganiseerd geweest. Het idee om spiritualiteit met het gewone dagelijkse leven te verbinden, werd vormgegeven door de Ashram over verschillende locaties midden in de stad (een Franse enclave) te vestigen. Vanuit Pondicherry werd na het overlijden (mahasamadhi)van Sri Aurobindo, door the Mother een ideŽele wereldstad gesticht die de naam Auroville meekreeg. Het doel was dat alle mensen daar in vrede zouden wonen en samenwerken. Het hart van Auroville zou worden gevormd door een soort hele grote bolvormige tempel. Mother Meera wordt door sommigen als de incarnatie van "the Mother" gezien. Dit is nog niet helemaal gerealiseerd, want na de dood van the Mother kregen de kinderen ruzie. De internationale pioniers die de wereldstad in Auroville (Frans voor Zonne-stad) vormgaven en hun leven aldaar nog moesten vormgeven, (en dat vraagt veel investeringen in tijd liefde, aandacht, werk en ook geld) kwamen onder een enorme druk te staan van de nieuwe ashramautoriteiten, die de enorme Zonne-tempel, - van pyramide-achtige afmetingen, maar dan in een giga-bolvorm, - veel belangrijker maakten dan het vormgeven van de opbouw die liefdevolle delende gemeenschap. Als je eigen kinderen hongerlijden terwijl al het geld in een monstrueus grote tempel gaat zitten, rijzen er uiteraard vraagtekens bij wat een delende gemeenschap nou eigenlijk is, zeker wanneer de Ashram autoriteiten stevig gesettled zijn in luxe villa's midden in de stad.
In 1964 werd Mother Meera in Auroville geboren. Zij wordt door sommigen als de incarnatie van the Mother beschouwd.
BoekenEdward Bach
Engelse arts en homeopaat, (24-9-1886 - 27-11-1936) werd bekend door zijn bloesemremedies, die erop gericht zijn geest en lichaam in harmonie te brengen.Swami Brahma Vedanta
Spiritueel leraar die een Ashram oprichtte aan de kust van Gujarat (India) tussen Veraval en Pondabar. Hij sprak Gujarati, een taal die ik niet versta. Hij beheerste echter als geen ander "de taal van hart" en sprak in muziek. In 1988 was ik een paar weken te gast in zijn Ashram. Zodra hij iets zei, dan danste zijn woorden direct mijn hart binnen. Hij liet me aan den lijve ervaren dat communicatie meer met energie te maken heeft, dan met de woorden die men spreekt. Hij schijnt een van eerste volgelingen (sanyasins) van Rajneesh te zijn geweest. Dat had ik nooit kunnen raden. Door hem leerde ik het wezenlijke idee van een Ashram, een delende, liefdevolle, belangenloze gemeenschap, kennen en het absolute vertrouwen dat de Kosmos of God zorgt voor de oprechte volgers van de Weg: het bijbelse "vraagt en u zal gegeven worden". Hij leefde dat gewoon, onopvallend in alle eenvoud, dagelijks voor. Ook zijn vrouw, wiens naam ik ben vergeten, inspireerde vele mensen door wie ze was en door hoe ze de afwas deed.
Niek Brouw
Arts en manueeltherapeut (opgeleid door dr.Sickesz) uit Den Haag die een eigen stroming oprichtte en een tijdlang artsen en fysiotherapeuten opleidde. Tussen 19881 en 1993 was ik in verschillende settings bij hem in de leer, eerst als patiŽnt, daarna als cursist, en later als cursusassitent en als "psychomotorisch therapeut" in zijn praktijk. Tussen 1990 en 1993 werkten we samen aan een leergroep voor mensen met MS. In 1993 verbrak ik het contact, omdat hij steeds storender en onzuiverder ging voelen. Hij schreef verschillende boeken.Master Mantak Chia
Master Mantak Chia is een Taomeester die van jongs af aan is opgeleid en ingewijd in de geheimen van de TaoÔstische en Chinese Mystiek, zowel de heelwijzen, als ook de lichaamsbeheersing die de grondslag vormt van alle Oosterse vechtsporten. Hij heeft zijn kennis er ervaringen grotensdeels geÔntegreerd met de westerse wetenschappelijke inzichten en ontdekkingen in de Healing Tao (ook wel Universal Tao genoemd). In zijn Gezondheidscentrum de Tao Garden in Thailand, worden ultra moderne westerse meetinstrumenten als bijv. Scan-apparaten, gebruikt om de eeuwen oude kennis en inzichten van de Chinese Heelwijzen te kunnen toepassen.
Enige van zijn uitspraken:
 1. Als je bij jezelf zit, dan zit je altijd goed. Dan kun je nooit fout zitten.
 2. We hebben de hele dag de tijd om ziek te worden en nog geen moment om goed voor onszelf te zorgen.
 3. Discipline is belangrijk dat wil zeggen:
  Start iedere dag met een innerlijke glimlach en verwijder iedere dag een overbodig ding uit je leven. (Zie ook Discipline-2)
 4. Schone, zuivere lucht is net als schoon en zuiver drinkwater de basis van de gezondheid. Een mens zou minstens 7 tot 8 glazen puur water per dag moeten drinken en iedere dag in elk geval 50 keer goed moeten ademen om zijn gezondheid veilig te stellen.
 5. Wanneer men het hart koel houdt en de nieren warm, dan zullen er nauwelijks nog gezondheidsproblemen optreden.
 6. De psoas is de spier van de ziel en een sleutel tot gezondheid.

Volgens Mantak Chia vindt de ideale DNA-splitsing bij de celdeling plaats bij een frequentie van 8 hertz per seconde. Is de frequentie in de cellen hoger dan is de kans op het ontstaan ziekte en van "foute" cellen (bijv. Kankercellen) veel hoger. (zie ook Silva Mind Control; straling en boeken)
Ka Wah Choy
Certificated Healing Tao instructor, opgeleid door o.a. Annete Derksen en Mantak Chia. Tot voor kort werkte ze voornamelijk met vrouwengroepen. Maar sinds de samenwerking met Reinoud Eleveld werkt ze nu ook met gemengde groepen. Sinds september 2001 is ze een Herstelcursus groep in Amsterdam begonnen. Deze nieuwe ontwikkeling is een gezamelijk project van Ka Wah en Reinoud Eleveld. Ze hebben mij (A.E.) ben erbij gevraagd als assistent.
Adres ; Ik wil meer informatie ontvangen.Annete Derksen
Senior Healing Tao instructor, opgeleid door Mantak Chia. Lerares van Reinoud Eleveld en Ka Wah Choy. Zo'n 20 jaar geleden zat Annette min of meer permanent in een rolstoel tengevolge van Reuma. De Prednisolon hielp niet meer. Ze zat onder de littekens en kon geen kant meer op. Ze lag in het ziekenhuis en er werd een overwogen om haar onder te brengen in een verpleeghuis. Toen kwam ze in contact met Mantak Chia en begon haar Healing Tao opleiding. Ze begon weer stapje voor stapje vooruit te gaan en werd uiteraard steeds enthousiaster. Ze is nu in de 70 en werkt bijna full-time als Senior Healing Tao instructor en heeft haar eigen praktijk.Gerard Croiset
Een van Nederlands bekendste Paranormaal genezers. Hij hielp o.a. Jomanda om van haar huidziekte te genezen. Na zijn overlijden werd zijn praktijk over genomen door zijn dochter: Mevr. N. Veerman-Croiset.
Reinoud Eleveld
is zowel een certificated Healing Tao Senior Instructor, voor o.a. TaoYin en Tai-chi instructor en hij is gecerficieerd voor nog andere takken van Healing Tao. Tao betekent "De weg die je gaat" en je kunt er dus steeds verder gaan. Hij is nu al ruim 12 jaar opgeleid door o.a. in het begin Annete Derksen en vervolgens Mantak Chia. Hij geeft cursussen waarin mensen kunnen leren hun eigen energie beter te beheersen, en te vergroten. Zijn cursussen hebben meestal wachtlijsten terwijl hij full-time werkt. Hij staat nu op het punt senior instructor te worden en zich verder voornamelijk met opleiden van nieuwe instructors bezig te gaan houden.
Onze ouders waren vroeger intensief bevriend vanaf dat hij 4 was en ik 6. We hadden destijds geen enkele aandacht voor elkaar. Onze moeders hielden ons oppervlakkig van elkaars wel en wee op de hoogte. In maart 2000 kwamen we, via onze moeders, met elkaar in contact. We bleken vele raakvlakken te hebben, elkaars boek destijds gelezen te hebben en via andere wegen tot vergelijkbare conclusies te zijn gekomen. Vanaf september 2001 ontwikkelen we samen met Ka Wah Choy een Healing Tao Herstel cursus speciaal voor mensen met o.a. vermoeidheids klachten, als nieuwe tak aan de Healing Tao-boom.    adres.    Ik wil meer informatie ontvangen.Paulo Freire (1921 - )
Braziliaanse revolutionair, theoloog en onderwijsvernieuwer. Werd wereldberoemd door zijn boek "Pedagogie van de onderdrukten". Groot voorstander van emanciperend geÔntegreerd ervaringsonderwijs. Zijn ideeŽn lagen mede ten grondslag aan het "Open School Project" dat leren met hart hoofd en handen voorstond, met doelen als zelfredzaamheid, onafhankelijheid, bewustzijn, samenwerking (i.p.v. concurrentie) en heelheid. De kreet holle-vaten-onderwijs stamt, meen ik, uit zijn koker. Hij was een persoonlijk vriend van Ivan Illich v.v.
Samuel Hahnemann (1755-1843) is de grondlegger van de klassieke homeopathie.
Louise Hay
Louise Hay is een Amerikaans miljonaire die bestsellers heeft geschreven over "helen". Haar bekendste boek is "Je kunt je leven helen". In dat boek worden slechts een paar regels aan MS besteed. Ze werkt met affirmaties. (Dat is bij haar: een soort overschreeuwen van jezelf)
Zij ziet de oorzaak van MS als volgt:
"Geestelijke hardheid, hardvochtigheid, ijzeren wil, onbuigzaamheid. Angst."
Haar affirmatie voor MS is:
"Door liefdevolle en vreugdevolle gedachten te kiezen creŽer ik een liefdevolle en vreugdevolle wereld. Ik ben veilig en vrij."
Karin Spaink werd daar kennelijk zo boos over dat ze Louise Hay in haar boek tot het door haar bedachte begrip: "de orenmaffia" rekent.
Moshe Feldekreis heeft zich wat verfijnder over de wilskracht uitgedrukt.Willem Hoogendijk
Willem Hoogendijk is een van de medeoprichters van Aktie Strohalm (1970), het platform dat ten grondslag lag aan de hele milieu- en anti-kernenergie beweging in Nederland. Pionier en motor in de milieu-educatie, inspirator van eco-economische ideeŽn en vele andere ontwikkelingen. Zie boeken
Ivan Illich
Bevlogen en groot visionair denker uit het midden van de 20ste eeuw. Schreef onder andere al in de zeventiger jaren over de grenzen van de geneeskunde en de verzorgingsstaat.Jomanda
Jomanda is een medium dat grote bekendheid heeft verworven met haar massale healings. Ze werd geboren op 5 mei 1948 in Deventer als Joke Damman. In haar jeugd leed ze aan een ernstige huidziekte. Via vier behandelingen van Gerard Croiset, kwam ze daarvan af. Ze is of was regelmatig te beluisteren op radio Noordzee. Er zijn mensen die heel erg enthousiast over haar zijn en er zijn ook felle tegenstanders. Voor zover mij bekend zijn er geen mensen die ooit enig nadeel van haar behandelingen hebben ondervonden. Ze doet dus beslist niemand kwaad. Haar toegangsprijzen zijn te schappelijk om als geldklopperij te worden afgedaan. Als het niet mocht helpen dan heeft men gewoon alleen een uitje gehad, voor een theater voorstelling moet men doorgaans meer betalen. Zelf vind ik het bijzonder zoals ze voordurend mensen uitnodigt om zichzelf en hun medemensen te accepteren zoals ze zijn. Meer verdraagzaamheid en medeleven kan onze cultuur wel gebruiken. Er zijn verschillende boeken over haar verschenen.
Robert Jungk
Robert Jungk werd in 1913 in Berlijn geboren, en studeerde aldaar psyochologie. Werd in 1933 al door de Naties opgepakt. Ontvluchtte daarna Duitsland, promoveerde in 1945 tot dr. in de Wijsbegeerte. Werd bekend met "Die Zukunft hat schon begonnen" (1952). Sedert 1964 hield hij zich bezig met futurologisch onderzoek. In 1977 verscheen zijn spraakmakend boek "De Atoomstaat" over de schaduwzijde en de gevaren van de technologische ontwikkelingen. Hij voorzag toen de kwetsbaarheid van onze samenleving al en hoe dat ons kan verleiden onze maatschappij tot een politiestaat om te vormen, als we zo arrogant blijven weigeren om eerlijk te delen. Dus ongeveer wat nu, na 11 september 2001, aan het gebeuren is.
Landsteiner
In 1900 ontdekte Landsteiner, dat er vier bloedgroepen zijn: A, B, AB en 0. Wanneer bloed van een niet passende donor wordt toegediend (bijvoorbeeld donor A geeft aan acceptor B), treedt samenklontering (agglutinatie) op, waardoor de patiŽnt acuut ziek kan worden en eventueel overlijdt.
De bloedgroepfactoren zijn eigenlijk specifieke (suiker-) moleculen aan de buitenkant van iedere cel en bevinden zich dus niet alleen op bloedcellen. Dit type moleculen kan bovendien ook aanwezig zijn in het voedsel. Weliswaar worden die in het voedsel voorkomende moleculen door de spijsvertering grotendeels afgebroken, maar het zit Ďm nu juist in dat Ďgrotendeelsí. Een klein aantal kan namelijk ontsnappen aan de vertering en via de darm toch worden opgenomen in het lymfesysteem of in de bloedbaan. Zo worden zij tot antigeen en veroorzaken langs die weg vroeger of later afweerreacties van het immuunsysteem. De hoeveelheid en het type antigeen bepaalt of er sprake is van allergie of van intolerantie.
© L. Kunst arts voor natuurgeneeswijzen

Op grond deze ideeen Heeft D'Adamo het bloedgroependieeet ontwikkeld (boek). Zie hiervoor verder de volgende websites:
W1 www.hodebest.nl/dutch/gezondheid.bestaat.niet.htm
W2 www.bloedgroep.com en
W3 www.dadamo.com

Elisheva Loots
Elisheva Loots heeft haar trainingen bij Ďthe Belgian Cranio-Sacral & Meditation Society' ontvangen en is gecertificeerd als Cranio-Sacraal relaxatie therapeut. Al jong is zij in contact gekomen met hatha yoga. Dit heeft geresulteerd in een opleiding tot yoga-docente bij de ĎStichting Yoga en Vedanta'. Bij het ĎNederlands Instituut voor Biorelease en Biodynamische Psychologie' heeft zij de opleiding tot Biodynamisch (massage) therapeut afgerond. In Reiki/Seichem heeft zij de Meestergraad ontvangen. Zij geeft Reiki-cursussen op individuele basis of aan kleine groepen.
Bij het cranio-sacrale werk integreert zij de werkwijze van de andere disciplines, waarbij zij zich laat leiden door intuÔtie en vertrouwen.
Zij is aangesloten bij de betreffende belangenverenigingen:
Nederlandse Cranio-Sacraal Vereniging
Nederlandse Vereniging voor Biodynamische Therapie
Stichting Tera-Maiô (een stroming binnen de Reiki)Roy Martina
Arts die een lans breekt voor de zelfhelende kracht van de mens. Hij noemt het de placebo-kracht. Hij combineert Westerse en Oosterse geneeswijzen en heeft ruim 20 jaar ervaring met homeopathie, acupunctuur Healing Tao en kruidentherapieŽn.
Martina herontdekte de NEI-therapie, Neuro Emotionele Integratie, en schreef daar het boek "Wie ben je echt" over. Door de o ring test (duim en wijsvinger) kan je aan je onbewuste vragen stellen. Zo kan je blokkades opheffen. Geeft cursussen waar veel mensen enthousiast op reageren. Tijdens zo'n cursus kun je bij elkaar oefenen. Je zoekt een partner en poogt zo bij elkaar blokkades op te heffen. Je leert en werkt er aan jezelf.
Martina Wordt verguist en zwart gemaakt binnen het medisch veld. Bijna alle nascholing van artsen is gericht op medicijnen, er zal zelden aandacht worden besteed aan therapiŽn waarbij geen medicijnen worden gebruikt (zie ook Argos). Hij schreef een aantal boeken, richtte een instituut op en heeft een website: www.RoyMartina.com.


Guru May
Indiase vrouwlijke goeroe, o.a. de inspirator van Ad Stemerdink.Hans Mensink
Een van de oprichters van het Intituut voor Integatieve Ademtherapie, samen met Tilke Platteel-Deur. Hij werd in hoge mate geÔnspireerd door BabajiMorrie Schwartz
Kreeg op hogere leeftijd ALS. Hij had zijn hele leven gewerkt aan de menselijke betrokkenheid binnen zowel de psychologie als het onderwijs. Hij besloot zijn terminale ziekte recht in de ogen te kijken, en tevens om er open over te zijn en het taboe rond onze sterflijkheid open te breken. Hij werkte mee aan televisiedocumentaires over zijn eigen verlammingsproces en hoe hij zich aanpaste aan het inleveren van zijn mogelijkheden en het vooruitzicht op zijn eigen dood. Hij schreef zelf een boekje Levenslessen over zijn eigen rouwproces over het verlies van zijn mogelijkheden. Er is ook een film gemaakt over hem met Jack Lemmon in de hoofdrol. Mitch Albom, een ex student van Morrie, schreef een boek over zijn bezoeken: Mijn dinsdagen met Morrie..
Morrie is buitengewoon praktisch inspirerend zeker ook voor iedereen die met MS te maken heeft.
Tilke Platteel-Deur
Een van de oprichters van het Instituut voor Integratieve Ademtherapie, samen met Hans MensinkBaghwan, Rajneesh, Osho
Nogal omsteden guru die zeer veel aanhangers over de hele wereld verwierf. Hij woonde een aantal jaren in de VS en werd daar erg bekend om zijn enorme hoeveelheden auto's. Hij heeft ongelooflijk veel boeken op zijn naam staan. Hij heeft zeer vele mensen geÔnspireerd. Hij overleed begin 1990 in Poona.Rudy Rijke
Arts en stichter samen met Joke de Vries van een van de eerste centra voor ecologische gezondheidszorg aan de Urasmus Universiteit in Rotterdam
Rijke en De Vries ontdekten dat bij mensen met burn-out hun vitaliteit weer toenam wanneer ze meer gingen letten op wat ze, vooral lichamelijk, ervaarden in hun werk en als ze af en toe de tijd namen ook verder bij hun levenservaringen stil te staan. Voor mensen met chronische vermoeidheid lijkt dit ook te gelden. Zie ook Eco Gez. .


Paul RŲmer
GeÔnspireerd door Babaji ontwikkelde Paul RŲmer zijn geheel eigen wijze om mensen te helpen. Hij is echter inmiddels opgehouden met werken. O.a. Maartje Soeverijn besteedt in haar boek "Anders omgaan met MS nogal wat aandacht aan hem.
Hij bedacht de volgende spelregels voor het leven:
 1. Niet oordelen
 2. Niet vergelijken
 3. En de wil tot begrijpen uitstellen tot later
 4. Het woordje mogen is daarbij een sleutel. Dat bepaalt je mogelijkheden. Pas als iets mag van jezelf kan het mogelijk worden.E.F. Schumacher
Ernst Friederich Schumacher, Fritz voor zijn vrienden, werd in 1910 in Bonn geboren. Hij overleed in 1977 als beroemdheid. Hij studeerde politicologie en economie in Oxford ging in 1932 naar New York, vluchtte in 1937 uit Duitsland. Hij voorzag al 1950 dat energie schaars zou worden. Werkte o.a als adviseur bij de Verenigde Naties en concludeerde dat de Westerse economie ongeschikt is voor ontwikkelingslanden en eigenlijk voor iedereen die van vrijheid en zelfstandigheid houdt. Hij hield zich zeer intensief bezig met het ontwikkelen van mens- en milieuvriendelijke technieken lang voordat het in de publieke belangstelling kwam. Hij is de grote inspirator van Friends of the Earth, the Flower Power, de hele wereldwijde Ecologische-beweging en in Nederland: de kabouter-beweging, de MeMO-beweging, de Kleine Aarde, Strohalm en later Milieudefensie, de ENFB etc. etc. Zijn boeken zijn buitengewoon inspirerend. O.a zijn gids - speciaal gemaakt voor mensen in ontwikkelingslanden - met buitengewoon eenvoudige, goedkope, zelf maakbare, gereedschappen en techniek, is om bijzonder duistere redenen nooit herdrukt en helaas een (honderd)duizenden dollars-waard collectors-item geworden.

Morrie Schwarts: zie MorrieOpperhoofd Seattle
Opperhoofd van de Indiaanse Dwamish-stam. Hij richtte zich in 1854 met een indringende rede tot de Amerikaanse regering. Tot op heden lijkt deze hem echter nog steeds niet te hebben gehoord. Anderhalve eeuw later zijn veel van zijn voorspellingen helaas uitgekomen en is zijn rede nog steeds actueler dan veel hedendaagse literatuur en lectuur.
Aktie Strohalm vertaalde en verpreidde zijn rede sinds 1972 in Nederland, i.p.v. copyright staat er in de colofon: Deze tekst mag ongelimiteerd worden verveeldigd of openbaar gemaakt voor niet commerciŽle doeleinden, zonder toestemming van de uitgever. Wel graag een kopie of bericht naar ons (Aktie Strohalm). Het is als prachtig boekje met fraaie pentekeningen of etsen van David Dickhoff nog steeds goedkoop verkrijgbaar.

Enkele citaten:
"Mijn woorden zijn als stenen, ze overdwijnen niet."
"Hoe kun je de lucht, de warmte van het land kopen of verkopen?"
"De lucht is kostbaar voor de rode man, want alles deelt dezelfde lucht.
De dieren, de bomen, de mensen, alles heeft deel aan dezelfde lucht."
"De blanke man heeft geen aandacht voor de lucht die hij inademt.
Als een man die al vele dagen stervende is,
zo is hij gevoelloos geworden voor kwade dampen."

Maartje Soeverijn
Schrijfster van het boek "Anders omgaan met MS een spirituele kijk op een ziektebeeld". Toen ze MS kreeg, verkoos ze Anneke Emmes als haar wegwijzer te gebruiken. Die bracht haar ook in contact met een aantal van haar andere inspiratiebronnen. Ze beschrijft in haar boek haar ervaringen met o.a. reÔncarnatie, chinese ballen, urinetherapie, spierkettingen, Tai chi chuan, affirmaties, orthomanipulatie, Paul RŲmer, Miep, Niek Brouw, zelfonderzoek en vele andere. Het is een inspirerend en hoopgevend egodocument.

Karin Spaink
Schrijfster, journaliste die MS heeft. In haar boek "Het strafbare lichaam" gaat ze nogal ongenuanceerd te keer tegen wat zij noemt" de "orenmaffia". In "Vallende vrouw" heeft ze prachtige woorden gevonden om te beschrijven wat er met gebeurt als men MS krijgt. Haar boeken kenmerken zich min of meer door een zekere woede en verontwaardiging.Rudolf Steiner (27-2-1861 - 30-3-1925-
De grondlegger van de Antroposofie werd geboren in Kraljevec, op de grens tussen Oostenrijk en Hongarije. In 1879 ging hij studeren aan de Technische Hogeschool in Wenen met de hoofdvakken wiskunde, biologie, fysica, chemie. Verdiepte zich in geesteswetenschappen als filosofie, geschiedenis en Duitse literatuur en Freud. In 1890 verhuisde hij naar Weimar en werd vast medewerker aan het Goethe-en Schiller Archief. In 1991 promoveerde hij in de filosofie. In 1897 verhuisde hij naar Berlijn en trouwde daar in 1899 met de weduwe Anna Eunike-Schultz (geb.8-5-1853). Vanaf 1902 trad hij toe tot de Theosofische Vereniging en begon hij de met ontwikkeling van Antroposfie. 19-3-1911 overlijdt Anna Steiner. Op 2-3 februari 1913 wordt de Antroposofische Vereniging opgericht. In datzelfde jaar wordt op 30 september de eerste steen gelegd voor het Goetheanum in Dornach. Steiner hertrouwt op 24 december 1914 met Marie von Sivers. Hij geeft vele voordrachten her en der in Europa totdat hij overlijdt op 30 maart 1925.
Er bestaat een (auto?) biografie van Steiner onder de titel: Mijn levensweg.
Frans Carlgren schreef een biografische schets over Steiner onder de titel: Rudolf Steiner en de Anthroposofie.

Hij stelde: 'In de antroposofie vinden bepaalde facetten van bestaande filosofische tradities en van de theosofische levenshouding hun synthese in een geheel nieuwe filosofie, waarin het Christendom centraal staat en waarin door bovenzintuiglijke kennis van de mensennatuur gekomen wordt tot een volledige beschouwing van de gehele kosmische realiteit'.Ad Stemerdink
Heeft een eigen Ashram opgericht samen met zijn vrouw en zoon in Limburg. Hij werd geinspireerd door Guru May. Hij was ook psychotherapeut en schreef een boek.Miep van Tol
Helderhorend medium 6-12-1920 tot 4-10-1999. Miep is voor mij een hele steun geweest bij mijn levensleerproces en gaandeweg een lieve, trouwe en goede vriendin geworden. Zij heeft mij als geen ander geholpen om mijn eigen kanaal en gaven te leren vertrouwen en een manier van leven te vinden met mijn overgevoeligheid, zodat we als gelijkwaardige vrienden verder konden. Zij is ook voor Maartje Soeverijn een grote steun en toeverlaat geweest. Ik heb Miep diep bewonderd voor de wijze waarop ze altijd voor iedereen klaar stond, en nooit klaagde als mensen haar voor iedere vraag apart belden. Ze was gewoon gelukkig als ze dienstbaar mocht zijn en mensen kon helpen.Gerrit Teule
Integere, onafhankelijke en kritische wetenschapper die onderzoek heeft gedaan naar de gevaren van straling van o.a. mobiele telefoons. Hij is van mening dat de gevaren van de enorme toename van de hoeveelheid ethergolven gebaggatelliseerd worden. Hij vind dat minister Borst veel te voorbarig is met haar veiligheids geruststellingen en adviseert een veel voorzichtiger en terughoudender beleid. Deze ontwikkelingen zijn, net zoals die van de genetische manipulatie overigens, veel te jong om dergelijke uitspraken te rechtvaardigen. Volgens zijn gegevens kan straling de bij de celspiltsing het DNA beschadigen.

Mevr. N. Veerman-Croiset, de dochter van Gerard Croiset. Zij heeft de praktijk van haar vader, na diens dood, overgenomen en talloze mensen geholpen met haar genezende krachten. Bovendien heeft ze regelmatig meegewerkt aan wetenschappelijk onderzoek naar paranormale geneeswijzen. Zie ook: interview;   (Erv-3)    en   (Erv-17)
Joke de Vries
Arts en medeoprichtster van het ecologisch gezondheidscentrum in Rotterdam. Zij geef samen met Rudy Rijke regelmatig cursussen voor bepaalde doelgroepen.
Rijke en De Vries ontdekten dat bij mensen met burn-out hun vitaliteit weer toenam wanneer ze meer gingen letten op wat ze, vooral lichamelijk, ervaarden in hun werk en als ze af en toe de tijd namen ook verder bij hun levenservaringen stil te staan. Voor mensen met chronische vermoeidheid lijkt dit ook te gelden. Zie ook Eco Gez. .DANK
Ik betuig gaarne mijn dank aan een aantal mensen.
Mevrouw Veerman-Croiset voor haar onnavolgbare steun, Miep van Tol wiens vriendschap, warmte en inspiratie sinds haar overlijden nu in minder tastbare vorm tot me komt, Paul RŲmer voor zijn diepe vriendschap, inspiratie en Liefde en alle bruggen die hij mee hielp bouwen. Niek Brouw voor alle ervaringen die hij me bezorgde. Reinoud Eleveld voor de Liefde waarmee hij de Healing Tao, de weg van de heling, zelf bewandelt en overdraagt. Mijn ouders die de moed en het lef hadden om me op de wereld te zetten en mijn moeder voor de bruggen die ze voor me bouwde. Rita van Vliet voor de Kristallen Spiegel die ze me liet zien. Margreet en Reinier voor hun lieve steun , enthousiasme, warmte en vriendschap. Al mijn vrienden, familie en bekenden voor de spiegel die ze voor me ophouden. Aan Maartje Soeverijn voor de kans die ze me gaf mijn MS-ervaringen te leren overdragen. Alle mensen die me wisten te vinden en het aandurfden me te vertrouwen. De Derwish Sjeik in Istanbul, Swami Brahma Vedanta. Alle schrijvers die hun inspiratie ook voor mij beschikbaar maakten (zie boeken). Verder betuig ik mijn innige dank aan Sai Baba, Babaji, Sri Ramana Maharsji en alle Lichten die de wereld hun Wijsheid, Liefde en Licht zo belangenloos schonken, schenken en zullen schenken.
Verder dank ik al diegenen die deze website mede mogelijk gemaakt hebben (te weten)

Dankbaarheid

Dankbaarheid en ontroering zijn sleutels, die o.a. de weg naar het hart openen.